Na ne preveč lepo nedejo sva se s Heleno odpravili v Avstrijsko mesto Preding blizu Graza, kjer je na poligonu tamkajšnjega kinološkega društva potekal vzrejni pregled za bernske planšarske pse, ki ga je organiziral Avstrijski klub za švicarske planšarske pse (VSSÖ). Kljub temu, da je na vzrejni pregled prišlo le 6 bernijev, 4 samice in 2 samca, je le-ta trajal zelo dolgo. Za vsakega psa je bilo potrebnih približno 30 minut. V tem času je moral kuža uspešno prestati test karakterja, kateremu so posvetili ogromno pozornosti, in pridobiti telesno oceno. Sodile so 3 sodnice, in sicer D.Stingl in G.Schrank sta ocenjevali zunanjost, K.Hüppe pa karakter. Od vseh 6 bernijev eni psički ni uspelo opraviti pregleda, saj je pokazala nestabilen značaj, poleg tega pa je njena plečna višina pod spodnjo mejo standarda. Ko so ocenili vsakega kužka, so celotno oceno razložili tudi nam, gledalcem, ki smo se zbrali okoli ograje in spremljali potek.

Da si boste kar najbolje lahko predstavljali celoten potek pregleda, je Helena naredila lepe fotografije, ki jih dopolnjujem s tekstom za pojasnilo. Na vseh slikah je Athosova hčerka Iduna vom schönen Schwarzatal, ki je pregled opravila brez problema in bila na koncu opisana kot izredno stabilna psička srednje velikosti, čudovitih oči in harmoničnega telesa.

Kuža, ki je bil na vrsti za pregled, je skupaj z lastnikom vstopil v ograjen prostor (kinološki poligon), najprej navezan na povodec. Tam so lastniku postavili nekaj vprašanj, od tega, kje živi kuža, če živi skupaj še s kakšnim kužkom, ali živi na deželi oz. v mestu, v hiši ali boksu, kakšno je zdravstveno stanje.

Nato je lastnik spustil psa s povodca in se sprehodil preko celotne dolžine poligona. Sodniki so opazovali, ali kuža sledi svojemu gospodarju, in s tem ocenili kontakt med kužkom in lastnikom. Naj povem, da preko celotnega pregleda ni dovoljeno psu dajati ukazov, lahko pa se ga pokliče po imenu in na koncu vsakega preizkusa tudi pohvali.

Sledil je preizkus obnašanja spuščenega psa v skupini ljudi ob prisotnosti lastnika.

Nato je skupina prostovoljcev naredila najprej velik krog okoli kužka, ki je sedel zraven svojega lstnika. Ta vaja se je pravtako odvijala brez povodca. Nato so na ukaz hitro zmanjšali krog tako, da so stali popolnoma zraven lastnika in kužka. 

Po tej vaji se je lastnik kužku skril tako, da ga ta ni videl, sodniki pa so nato opazovali obnašanje psa brez lastnika. Kuža naj ne bi pokazal nobenih znakov stresa.

Sledila je vaja, kjer so prostovoljci tvorili dve vzporedni vrsti, na koncu vrste pa so bile postavljene zastavice, ki jim je sledila nenavadna podlaga - polivinil. Kuža je z lastnikom brez povodca šel mimo ljudi, zastavic in končal vajo tako, da je prehodil podlago. Ko se je po isti poti vrnil nazaj, so prostovoljci glasno zaploskali.

Preverili so tudi reakcijo kužka od nenadnem odpiranju dežnika in novem predmetu, ki je priletel pred njih (tokrat kobuk).

Na povodcu so preverili, kako se kuža obnaša ob srečanju s psom in kolesarjem.

Zadnji del preizkusa karakterja kužka je bil posvečen zvočnim signalom. Ko je kuža prosto šel mimo vrste ljudi, so ti začeli udarjali z dvema pokrovkoma, tresti ropotuljico, s predmetom za navijanje pa so še dodatno ustvarili neprijeten in glasen zvok. Na koncu so preverili še streloplahost: tokrat je bil kuža na povodcu, z lastnikom sta se sprehodila po poligonu. Prvi strel je sledil, ko sta se oddaljevala od sodnikov, drugi pa, ko sta se vračala.--------------------------------

Po testu karakterja je sledil še telesni pregled psa, pri katerem so natančno pregledali, koliko je kuža v skladu s standardom in kaj so njegove napake. Najprej so preverili ugriz (bernski planšar mora imeti škarjast ugirz, standard dopušča tudi t.i. level bite - zob na zob) in rep - dolžino in morebitne hibe.

Ogled psa za telesno oceno.

Zmerili so višino (za bernskega planšarja je za samca določeno višina od 64 do 70 cm, za samico pa od 58 do 66 cm).

Končna razglasitev in opis vsakega psa posebej. Utemeljitev sodnikovih odločitev.

Sam vzrejni pregled mi je bil izredno všeč in mislim, da bi se povsod moralo gledati nekoliko več na sam karakter bernca. Plašnost, agresivnost, nestabilnost so karaktersitike, ki jih definitivno pri bernskem planšarju ne smemo zaslediti.