Kvalitetna prehrana bernskih planšarskih psov je zelo pomembna. Sama sem 3 leta hranila samo brikete kakovostnih znamk, kmalu pa sem začela hraniti večinoma surovo meso in dodatke. Za ta način hranjenja me je navdušila prijateljica Neca. Ugotovila sem, da moja dva izbirčneža v naravni prehrani precej bolj uživata, saj je njun jedilnik sedaj veliko bolj pester! Zelo poredko (cca.2 obroka mesečno) dobita v skledo tudi brikete, katerIm je ponavadi primešana kakovostna konzerva. Zaradi večje možnosti pojava zasuka želodca pri bernskem planšarju ju hranim dvakrat dnevno. Da si boste lažje predstavljali, kaj jesta, je tu njun jedilnik (večino- 80 procentov obroka-predstavlja meso):

Dan Zjutraj Zvečer
Ponedeljek piščančji vratovi, ajdova kaša, jabolko goveje srce, prosena kaša, korenček
Torek goveje mesnate kosti, makaroni, zelje ovčje meso, kosmiči
Sreda goveja jetra, kaša, bučke briketi s konzervo
Četrtek konjska pljuča, kosmiči goveje srce, skuta
Petek ribe, kosmiči goveja rebra, makaroni, korenček
Sobota puranji hrbti, prosena kaša, zelje konjske mesnate kosti, kosmiči
Nedelja briketi z mlekom in kosmiči ribe, kaša

Poleg tega vsakodenvno dobivata dodatke za sklepe in kožo ter vitamine.

Način prehrane mojih dveh berncev je podoben načinu prehrane Dive in Nube. V spodnjem sestavku, ki ga je napisala Neca Jerkovič, si lahko podrobno preberete, kaj vse jesta.

Avtor: Urša Kos

 

ČLANEK O PREHRANI

Večkrat dobim na e-mail vprašanja glede prehrane švicarjev, zato sem se odločila napisati kratek prispevek o prehrani svojih dveh psic. Morda bo komu v pomoč pri sestavljanju novih jedilnikov, morda se bo kdo zamislil nad načinom hranjenja svojih psov in morda se nekateri tudi ne boste strinjali z njim. Nikakor ni moj namen komu vsiljevati takšnega načina hranjenja, predstavlja le moj pogled in moje dosedanje izkušnje na tem področju. In lahko povem, da smo mi zelo zadovoljni!

Svoji psici hranim predvsem s surovo (cca. 90%) in deloma tudi s kuhano hrano. Sem in tja dobita tudi visokokakovostne brikete (ki pa jih nikoli ne dajem samih, ampak vmešane z različnimi dodatki - konzervirano hrano s praktično 100% vsebnostjo mesa, jogurt, sardele, itd.). S tem načinom hranjenja sem začela pred približno štirimi leti. Čeprav pri svojih psih nikoli nisem opazila nobenih problemov, povezanih s hrano (alergije, driske, vnetja ušes, nesijoča dlaka, itd.) in to ni bil razlog za zamenjavo načina prehrane, se mi zdi tak način hranjenja boljši iz več razlogov...

Ko sem dobila malo Nubico, sem bila prepričana, da so briketi najboljša izbira. Ker želim za svoje pse vedno samo najboljše, sem jo večinoma hranila z visokokavostnimi briketi (vmešanimi z jogurtom, konzervo, popečenim mesom, itd.), tu in tam pa je dobila tudi kuhano. Čeprav je dobivala skrbno odmerjene količine hrane, sem opazila, da je izredno hitro rastla (kar je lahko pri mladih psih problematično zaradi razvoja okostja). Poleg tega je svoje obroke pospravila v nekaj sekundah, nato pa »fehtala«, če bo dobila še kaj... Občutek sem imela, da se nikoli ne nasiti. Z alergijami ali podobnimi zadevami na srečo nikoli nismo imeli problemov. Pa tudi njena dlaka je bila vedno sijoča. Pa vendar - ko sem jo opazovala pri glodanju mesnatih kosti, ki jih je tedaj dobivala »tu in tam«, sem videla, da v jedi zares uživa. Tako sem se odločila, da bom povečala število doma pripravljenih obrokov. Ker je bil odziv z Nubine strani res odličen, sem počasi praktično 90% prešla na surovo hrano. Diva je bila že od samega začetka hranjena na ta način. Rastla je počasneje in bolj enakomerno kot Nuba, s samim glodanjem pa se je precej zaposlila (super predvsem v »mladičkasti« dobi) in ni prihajalo do tistega »še sem lačen fehtanja«, ki sem ga opažala pri Nubi.--------------------Predpriprava sadja in zelenjave v sokovniku - zmes se hrani vedno dodaja surova.

Zakaj mislim, da je surova, doma pripravljena hrana boljša... V večini briketirane hrane so glavna sestavina žitarice. Te pa niso najprimernejša hrana za pse, saj jih psi v svoji hrani ne potrebujejo, dokazano pa lahko povzročijo tudi številne alergije. Poleg tega večino briketov vsebuje razne konzervanse, umetna barvila, sol, sladkor,... Sestavine za pripravo briketov se med predelavo segrejejo na zelo visoke temperature, pri tem pa se uničijo encimi, esencialne maščobne kisline, vitamini in tudi »koristne« bakterije. Kuhanje tako mesu odvzame njegove osnovne pozitivne učinke. Sama prebava briketirane hrane pa tako traja dlje in je za sam organizem bolj obremenjujoča. Tudi pasje zobovje je prilagojeno grizenju in trganju mesa, ne pa žvečenju žitaric.

Ker moji psici z žitaricami nimata problemov, jima večkrat dam tudi te. Obroke sestavljam zelo različno, na jedilniku pa imata:

  • meso (goveja rebra, piščančje vratove, hrbte in krila, goveja srca, ovčje vampe, puranje vratove, drobovino-pljuča, jetra, ledvice,...)
  • mesnate kosti (goveje repe, goveja rebra, puranje hrbte, konjska rebra in druge kosti, svinjske mesnate kosti, ovčja rebra,...)
  • ribe (lososove repe, postrvi, slede,...)
  • zelenjavo, sadje (vse dobivata surovo, zelenjavo spasirano v sokovniku, včasih tudi kuhano)
  • kosmiče, makarone, polento, riž, kašo,...
  • skuto, mleko, jogurt, sir, jajca,...
  • lososovo olje
  • dodatke (glukozamin, hondroitin, pivski kvas, vit. C, Vit E,...)

Hranimo ju seveda dvakrat dnevno, saj so švicarji kot velika pasma nagnjeni k zasuku želodca. Ker je potrebno imeti kar precej zaloge, sta tako 2 leti nazaj dobili tudi svojo lastno skrinjo. Vse mesnate kosti  vedno dobita surove, drobovino pa navadno prekuham ali popečem (jetra). Ker včasih dobim vprašanje o nevarnosti hranjenja piščančjih kosti, naj tu še enkrat poudarim, da piščančje kosti niso nevarne, kadar se dajejo SUROVE! Nikakor pa niso primerne kuhane ali pečene kosti! Seveda pa nikoli ne hranim samo piščančjih kosti, ampak dobita celo bedro, hrbet, etc. Priporočena dnevna količina hrane: Približno 2-3% optimalne telesne teže za odrasle pse in 5-10% optimalne telesne teže za mladiče in rastoče pse. Količina je odvisna tudi od vrste (kalorične vsebnosti) hrane.

Tudi naši mladiči so hranjeni na tak način. Bolj intenzivno sem tak način prehrane začela uvajati pri našem drugem leglu v letu 2008. Je pa res, da mladiče hranimo tudi z briketi (pribl. 50:50%) in jih tako navadimo na vso možno hrano. To je laže za nove lastnike, ki jih navadno raje hranijo z briketirano hrano, saj jim je tako bolj enostavno.

Kaj sem opazila? Psici sta v odlični kondiciji, vitalni, dlaka je sijoča, ni več toliko prdenja, zobje so popolnoma čisti (nobenega zobnega kamna!), uživata pri jedi,... Vse to je zame dovolj,  da sem se odločila za tak način prehrane.

Seveda psi lahko dobro shajajo tudi na briketirani hrani (in veliko jih na taki hrani dočaka visoko starost), ampak če jim lahko ponudimo nekaj več-zakaj ne. V tujini je več vzrediteljev, ki že dolga leta pse hranijo na tak način in njihove izkušnje so: psi so bolj zdravi, bolj mišičasti, bolj vitalni in imajo več energije, psice pa laže kotijo (manj problemov pri kotitvah). Mladiči rastejo počasneje in bolj enakomerno, manj je problemov z vnetji pokostnice.
Kar nekaj prijateljev se je po naših dobrih izkušnjah odločilo za tak način hranjenja in prav vsi so zelo zadovoljni! Tak način hranjenja zahteva nekaj osnovnega znanja o prehrani, vendar se lahko prav vsakdo hitro nauči osnovnih zakonitosti o sestavi obrokov, če le pokaže interes in se malo pozanima. Veliko literature je dostopne tudi na internetu. Če nimate časa za pripravo take hrane pa svojemu psu vsaj sem in tja privoščite še kaj drugega kot brikete...

 

Avtor: Neca Jerkovič, psarna Karantanska (vzreja velikih švicarskih planšarskih psov)